Aktuality

Velikonoce na Zámku zpestřilo vodění jidáše

jidasVe znamení tradic a řemesel se nesly letošní Velikonoce na Zámku Pardubice, které připravil Pardubický kraj ve spolupráci se svými středními školami a kulturními institucemi. I přes chladné počasí si cestu na Zámek našly stovky lidí, zejména rodičů s dětmi. Poprvé zde mnozí viděli také tradici vodění jidáše.


„Na Zámku Pardubice rozhodně není nuda,“ připomenul na zahájení Velikonoc 1. náměstek hejtmana Roman Línek situaci kolem reklamního polepu autobusu v Hradci Králové, který zval nudící se občany na pardubický zámek, ale urazil některé hradecké patrioty. Velký zájem byl v neděli zejména o strojení a obchůzku Jidáše, zapsanou na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje. Tento zvyk se dochoval jen ve vesnicích v prostoru mezi Holicemi v Čechách, Vysokým Mýtem, Luží, Chrastí a Hrochovým Týncem. Vodění jidáše předvedli koledníci ze Stradouně.

Jidášem se stává vždy nejstarší z chlapců školou povinných v místě, kde se obchůzky chodí a jít může jen jednou. Po obchůzce by se měl jeho slaměný oblek spálit. Letošním vybraným chlapcem se stal Bořek Vopařil, kolem kterého jeho kolegové obmotávali a připevňovali skoro hodinu slaměný oblek a nakonec mu přes hlavu nasadili slaměnou špičatou čepici, ze které mohl jen škvírkami mezi proutky koukat ven.

Vodění jidáše navazuje na obchůzky hrkáčů, kteří obcházejí vesnici od Zeleného čtvrtka, poté co zvony odletěly do Říma. Jidáše chlapci strojí na Bílou sobotu a s říkankou, která odsuzuje Jidášovu zradu, obcházejí stavení, kde dostávají koledu. Po pardubické ukázce tedy přijde jidáš ke slovu ve Stradouní příští, velikonoční sobotu.

„Je skvělé vidět, že v některých místech kraje se drží zcela spontánně některé staré tradice, nikdo to oficiálně neorganizuje a všichni se na to těší. To jsou kořeny, ze kterých vyrůstá naše kultura a které bychom si měli opatrovat,“ dodal Roman Línek.

Návštěvníci Velikonoc na Zámku ochutnali také pokrmy předvelikonočního postního období i další gastronomické speciality – pučálku, boží milosti, medové pečivo, jidáše, klobásy, rolády nebo domácí uzené, vyzdobili se vlastní řehtačky, vyzkoušeli výrobu velikonočních aranžmá, zdobení vajíček, dřevěných hraček, formiček na cukroví a především měli možnost uvidět a případně si i pohladit spoustu mláďat domácích hospodářských zvířat.

© 2004-2016 KDU-ČSL Pardubice, Veškerá práva vyhrazena — Realizace HezkéWEBY.cz
Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.